Kompostoimalla puutarha- ja talousjätteitä saat ravinteikasta multaa.

Kompostoimalla jätteet hyötykäyttöön

Kompostoimalla puutarha- ja talousjätteet saat lopputuotteena muhevaa, ravinteikasta multaa, josta kasvit tykkäävät.Kompostoreissa on vaihtoehtoja sekä puutarha- että talousjätteille. Myös kuiviketta on kesä- ja talvikäyttöön sekä herätettäkin löytyy, jos ei pöhinää ala kompostorista kuulua.Anjalta saat opastuksen kompostoinnin aloittamiseen sekä kompostorin ja kompostiaineksen jatkokäyttöön. Helppoa!

Bokashi

Mitä bokashointi on?

BOKASHI tarkoittaa fermentoitunutta orgaanista jätettä, fermentointi puolestaan maitohappokäymistä. Eli biojäte hapatetaan ilmatiiviissä astiassa. Hapatus tapahtuu sekoittamalla biojätteen joukkoon EM-mikrobiseosta – Bokashirouhe, jossa on maaperälle hyväksi havaittuja mikrobeja, hiivoja ja maitohappobakteereja. Seos on kehitetty Japanissa 1970-luvulla.

Kun fermentoituminen on kahden viikon kuluttua päättynyt, orgaaninen materiaali on säilyttänyt kaikki tärkeät ravintoaineensa (erityisesti typpi), mitkä mätänemisprosesissa tuhoutuisivat. Fermentoitumisen lopputuloksena saadaan ensiluokkaista ja laadukasta esikompostointimateriaalia sekä ravintorikasta fermentaationestettä.

Orgaaninen jäte sisältää kaikki tarpeelliset ravintoaineet, vitamiinit ja mineraalit. BOKASHI – keittiökompostorissa fermentoitunut orgaaninen jäte on loistava perusta ensiluokkaiselle kompostimullalle puutarhaan ja viljelyyn. Sekoita jäte niin että se koskettaa joka puolelta multaa. Huom! Jätelain mukaan tässä vaiheessa kyse on vielä biojätteestä, joten multatehtaan on oltava jyrsijäsuojattu – esim. kompostori.

Lähes kaikki orgaaninen jäte kelpaa BOKASHI – kompostoriin. On hyvä pilkkoa isommat palat pienempiin osiin fermentoitumisprosessin nopeuttamiseksi. Bokashirouheen sisältämät luonnon mikro-organismit käynnistävät fermentoitumisprosessin BOKASHI-keittiökompostorissa.

Kompostoivat käymälät

Kompostoi käymäläjätteet

Kompostoi tehokkaasti kiinteän jätteen, ottaa talteen suotonesteen. Hajuton ja mukava käyttää. Helppo tyhjentää alaluukusta ulkokautta.

Kompostikäymälääm voi laittaa myös talousjätteitä.

Kuivikkeet ja herätteet

Talveksi tehokuivike

Jotta kompostointi -prosessi pysyy käynnissä, vaatii kompostori sopivan kuivan ja ilmavan seoksen. Talousjätteiden sekaan laitetaan kuiviketta, talven aikana toimii parhaiten tehokuivike. Tehokuivike on valmistettu kuituhampusta, männyn kuoresta, turpeesta ja biohiilestä ja siihen on lisätty rypsirouhetta, jonka sisältämä typpi ja energia tehostavat kompostorin toimintaa. Joskus tarvitaan avuksi myös herätettä. Kaikki kompostointiin tarvittavat tavarat löytyvät putiikista, neuvojen kera.

Kesällä riittää komposti- ja huussikuivike pitämään kompostorin toiminnassa.

Hajun poistoon ulkohuussista

Hajut pois

Myrkytön Jannen Puucee Biohajottaja sisältää vain luonnon omia mikrobeja ja entsyymejä.
Poistaa hajut 100%, karkottaa kärpäset ja nopeuttaa kompostoitumista. Huussiin leviää ihana sitruunan tuoksu. Riittoisa, vain ruokalusikallinen isomman käynnin jälkeen riittää.

Sijainti kartalla