Valitse sopiva multa kasville, mullassa ja mullassa on eroa.

Kasveille tehdään ennen istuttamista riittävän isot kasvualustat, jotta kasvit pääsevät esteettä juurtumaan. Mullan pitää olla multavaa, vettä läpäisevää ja peruslannoitettua, osalle peruskalkittua multaa.

Savinen maa ja hiekka vaativat kasvualustan vaihdon. Etenkin tiiviillä maalla harjuistutus on ehdoton, se on suositeltavaa myös muilla maalajeilla.

Hapan kasvualusta

Meillä on luontaisesti hapan maa. Mikäli istutat happamassa maassa viihtyviä kasveja, kasvualustaa ei kalkita. Jos tarvitset lisätä tai uusia kasvualustaa, käytä kalkitsematonta eli hapanta multaa tai turvetta.

Alppiruusut, puistoatsaleat, pensasmustikat, havukasvit ja hortensiat tarvitsevat happaman kasvualustan. Myös luonnon marjakasvit ja osa perennoista viihtyy happamassa maassa.

Käytä niille havu- ja rodomultaa.

Kalkittu kasvualusta

Suurin osa puutarhakasveista tarvitsee kalkkia kasvualustaan lannoitteen lisäksi. Sellaiset kasvit eivät voi hyödyntää ravinteita happamassa maassa.

Hedelmäpuut, marjapensaat, lehtipuut ja -pensaat sekä suurin osa perennoista tarvitsevat peruskalkitun mullan.

Näille käy puutarhamulta.

Kesäkukat

Kesäkukille sopii kesäkukkamulta, jossa on kosteutta sitovia kiteitä helpottamassa kastelun tarvetta sekä lannoitetta noin kuukauden ajalle.

Muut kasvualustat

Turve: turpeella voit parantaa esim. kasvimaan kasvualustaa.

Kasvusäkki: kasvusäkeissä voit kasvattaa tomaatteja, kurkkuja tai muita kesän hyötykasveja.

Sijainti kartalla